Последвай ни във

Да откриеш праисторическо изкуство

Да откриеш праисторическо изкуство

Да откриеш праисторическото изкуство

Пещерата Шове във Франция

На Бъдни вечер през 1994 г., Жан-Мари Шове и още двама двама спелеолози откриват огромна пещера в Южна Франция, близо до Валон-Пон-д’Арк. Пещерата е кръстена с името на своя откривател.

Стените на тази пещера са покрити с над 300 изображения, сред които и такива на вече изчезнали животни. Изследванията показват, че тя е била обитавана от хората преди повече от 30 000 години. Това показва, че изображенията в нея са значиелно по-ранни от тези във вече известните находки, открити в Ласко и Алтамира. Освен че са най-старите скални картини, те са и едни от най-големите и интересни археологически и художествени открития на ХХ век.

Да откриеш праисторическо изкуство

Пигментите, които праисторическите художници са използвали са били въглен, червен хематит, охра, добивани от най-различни цветни камъни с които е осеяна околността. Тези пигменти са били смилани на фин прах между две скали и са били смесвани с животинска мазнина, за да се създаде боя, която може да се втвърдява и да се залепя плътно по скалните стени. Най-разпространените праисторически инструменти, използвани за рисуване, са прости, но ефективни: пръсти, кремъчни стъргала, груби четки от животински косми и растителни влакна и кухи костни тръби, използвани като съвременната „въздушна четка“.

Да откриеш праисторическо изкуство

С изключение на две малки конски глави, нарисувани с жълта охра, изображенията в пещерата Шове са изрисувани с червени и черни бои. Червеният цвят е използван предимно за рисуването на мечки, а черният – за изобразяването на всички останали животни. Сложните рисунки в пещерата включват: големи лъвове, стадо вълнести носорози, един леопард, хиени, мечки и северни елени.

Да откриеш праисторическо изкуство

Пещерата Алтамира в Испания

Пещерата Алтамира се намира в Кантабрийските планини в Испания. Историята, която разказва за откриването на пещерата е много любопитна.

Пещерата е открита за първи път през далечната 1868 г. от местен ловец на име Модест Кубилас. Той разказва на собственика на имението, в което се намира пещерата, благородника Марселино Санс де Саутола, за това, което е открил, но дон Марселино не проявява голям интерес. В планините в Северна Испания има много пещери, така че не е била голяма изненада, че и до имението Алтамира има такава. Той решава да разгледа пещерата чак през 1876 г. Когато влиза в нея, той не е впечатлен. След като разглежда изложба в Париж през 1878 г., където вижда парчета кости от праисторията, подобни на тези, които е видял в пещерата, той осъзнава, че древната находка до имението му трябва да бъде проучена. Дон Саутола си партнира в изследователската работа с Хуан Виланова-и-Пиера, археолог от университета в Мадрид. Те започват разкопки през 1879 г. Отначало откриват само животински кости и дребни каменни сечива.

Да откриеш праисторическо изкуство

Един ден осемгодишната дъщеря на Марселино де Саутола – Мария, която го придружава до пещерата, забелязва рисунки на бизони в една от камерите, разположени по-дълбоко в пещерата. Можем да си представим изненадата на малкото момиче! Мария смята, че първите животни, които е видяла, са бикове, но всъщност са били древни бизони. Тя започва да вика: “Бикове! Бикове!”. На трептящата светлина на факлите, през нейния поглед животните сякаш са препускали по тавана на пещерата и очите им сякаш са гледали надолу към нея.

Да откриеш праисторическо изкуство

Информация за направеното откритие е публикувана още през 1880 г., но те са били отхвърлени от повечето учени. Изследователите са сметнали рисунките за съвременни фалшификати и са отхвърлили изцяло откритието. Едва в началото на ХХ век, когато в района са открити други подобни изрисувани пещери, те са признати за истински шедьоври на праисторическото изкуство.

Пещерата Ласко във Франция

Пещерата Ласко във Франция е наречена“Сикстинска капела на праисторията”. Тя се намира до село Монтиняк, департемент Дордон.

Пещерата е случайно открита през 1940 г. от четирима ученици, които се разхождат в долина на река Дордон. Докато се разхождали момчетата забелязали, че кучето, което ги придружавало е изчезнало. Те го викали, но така и не се появило. Изведнъж момчетата чули приглушен лай, който сякаш идвал изпод земята. След като проследили лая на кучето, момчетата открили стръмен тунел, който водел към входа на пещерата. Учениците влезли в пещерата, за да намерят и спасят кучето. Четири дни по-късно те се върнали в подземието, за да изследват находката, която са открили. Те донесли със себе си лампа и въже, за да могат по-безопасно да влязат по-дълбоко в пещерата. Момчетата били силно впечатлени от откритите изображения и побързали да ги направят обществено достояние. Те дори работят като екскурзоводи, след като пещерата е Ласко е била отворена за посетители през 1948 г.

Да откриеш праисторическо изкуство

Многобройните посетители обаче, предизвикали промяна в микроклимата вътре в пещерата и това довело да нейното затваряне за публика през 1963 г. Впоследствие е направено точно копие на пещерата в непосредствена близост, което е отворено и до днес.

Да откриеш праисторическо изкуство

Праисторическите рисунки в Ласко са около 2000, повечето от които са идентифицирани като животни. Пещерата е разделена на няколко галерии: Голямата зала на биковете, Шахтата на мъртвеца, Камерата на гравюрите, Изрисуваната галерия и Камерата на котките. Най-често рисуваните животни са конете. Особен интерес представляват и изображенията на бизони, птици, котки, мечка, носорози и други.

Подобни публикации
1 коментар

[…] изкуство от късния палеолит, открито в пещери във Франция и Испания, отдавна вълнува изследователите на изкуството, тъй […]

Коментарите са затворени.