Последвай ни във
Търсене

Да откриеш праисторическо изкуство

Да откриеш праисторическо изкуство

Да откриеш праисторическото изкуство

Пещерата Шове във Франция

На 18 декември 1994 г. Жан-Мари Шове и още двама спелеолози откриват огромна пещера в Южна Франция. Тя се намира близо до Валон Пон д’Арк (Vallon Pont d’Arc). Пещерата е кръстена на името на своя откривател – Шове.

Стените на тази пещера са покрити с над 300 изображения, сред които има образи на вече изчезнали животни. Изследванията показват, че тя е била обитавана от хората преди повече от 30 000 години. Това означава, че изображенията в нея са значително по-ранни от тези във вече известните пещери – Ласко и Алтамира. Освен че са едни от най-старите скални картини, те са и едни от най-големите и интересни археологически и художествени открития на ХХ в.

Да откриеш праисторическо изкуство

Пигментите, които праисторическите художници са използвали, за да създават своето изкуство, са били въглен, червен хематит и охра. Те са добивани чрез стриването на най-различни цветни камъни, с които е осеяна околността около пещерата. Пигментите са смилани на фин прах между две скали и са били смесвани с животинска мазнина, за да се създаде боя, която може да се втвърдява и да прилепва плътно по скалните повърхности. Най-разпространените праисторически пособия и инструменти за рисуване са били прости, но ефективни: пръсти, кремъчни стъргалки, груби четки от животински косми и растителни влакна, както и кухи кости, използвани подобно на съвременната „въздушна четка“.

Да откриеш праисторическо изкуство

С изключение на две малки конски глави, нарисувани с жълта охра, изображенията в пещерата Шове са изрисувани с червени и черни бои. Червеният цвят е използван предимно за рисуването на мечки, а черният – за изобразяването на всички останали животни. Сложните рисунки в пещерата включват: големи лъвове, стадо вълнести носорози, леопард, хиени, мечки и северни елени.

Да откриеш праисторическо изкуство

Пещерата Алтамира в Испания

Пещерата Алтамира се намира в Кантабрийските планини в Испания. Историята, която разказва за откриването на пещерата, е невероятно любопитна.

Пещерата е открита за първи път през далечната 1868 г. от местен ловец на име Модесто Кубийас Перес (Modesto Cubillas Pérez). Той разказва на собственика на имението, в което се намира пещерата – благородника Марселино Санс де Саутола (Marcelino Sanz de Sautuola), какво е открил. Дон Саутуола обаче не проявява особено голям интерес към находката. В планините в Северна Испания има много пещери, така че не е било голяма изненада, че и до имението „Алтамира“ имало такава. Той решава да разгледа пещерата чак през 1876 г. Когато влиза в нея, отново не останал впечатлен. Едва след като посещава изложба в Париж през 1878 г., на която вижда парчета кости от праисторията, подобни на тези, които е видял в пещерата, осъзнава, че древните артефакти до имението му трябва да бъдат проучени по-детайлно. В изследователската си работа дон Саутуола си партнира с Хуан Виланова и Пиера (Juan Vilanova y Piera), който е геолог и палеонтолог от университета в Мадрид. Те започват разкопки през 1879 г. Отначало откриват само животински кости и дребни каменни сечива.

Да откриеш праисторическо изкуство

Един ден осемгодишната дъщеря на Марселино де Саутуола – Мария, която го придружавала до пещерата, забелязва рисунки на бизони в една от камерите, разположени по-дълбоко в пещерата. Можем да си представим колко голяма била изненадата на малкото момиче. Според Мария първите животни, които е видяла, са били бикове, но всъщност това са били древни бизони. Тя започнала да крещи: „Бикове! Бикове!“. На трептящата светлина на запалените факли и през нейния невинен детски поглед, животните сякаш препускали по тавана на пещерата и очите им гледали право към нея.

Да откриеш праисторическо изкуство

Информация за направеното откритие – стенописите в пещерата Алтамира, е публикувана още през 1880 г., но за съжаление находката е била пренебрегната от повечето учени. Изследователите са приели рисунките за съвременни фалшификати и са отхвърлили категорично откритието. Едва в началото на ХХ век, когато в района са открити други подобни изрисувани пещери, рисунките са признати за истински шедьоври на праисторическото изкуство.

Пещерата Ласко във Франция

Пещерата Ласко във Франция е наречена „Сикстинска капела на праисторията“. Тя се намира до село Монтиняк, департамент Дордон.

Пещерата е открита случайно през 1940 г. от четирима ученици, които се разхождали в долината на река Дордон. Докато си вървели, момчетата забелязали, че кучето, което ги придружавало, изчезнало. Викали го, но то така и не се появявало. Изведнъж момчетата чули приглушен лай, който сякаш идвал изпод земята. След като проследили лая на кучето, те открили стръмен тунел, който водел към входа на пещерата. Учениците влезли в пещерата, за да намерят и спасят кучето, но открили и нещо много по-важно – един от най-ценните паметници на праисторическото изкуство. Четири дни по-късно те се върнали в подземието, за да проучат находката. Момчетата донесли със себе си лампа и въже, за да могат безопасно да проникнат по-дълбоко в пещерата. Те били силно впечатлени от откритите изображения и побързали да ги направят обществено достояние. След като пещерата е отворена за посетители през 1948 г., те дори работели като екскурзоводи в нея.

Да откриеш праисторическо изкуство

За съжаление многобройните посетители предизвикали промяна в микроклимата вътре в пещерата и това довело да нейното затваряне за публика през 1963 г. Впоследствие било направено точно копие на пещерата в непосредствена близост до нея, което е отворено и до ден днешен.

Да откриеш праисторическо изкуство

Праисторическите рисунки в Ласко са около 2000 на брой, повечето от които са идентифицирани като животни. Пещерата е разделена на няколко галерии, които са получили интересни и загадъчни имена: „Голямата зала на биковете“, „Шахтата на мъртвеца“, „Камерата на гравюрите“, „Изрисуваната галерия“ и „Камерата на котките“. Най-често рисуваните животни в пещерата Ласко са конете. Особено голям интерес представляват и изображенията на бизони, птици, котки, мечка, носорози и други.

Подобни публикации