Последвай ни във
Търсене

Изкуство в пещерите

Изкуство в пещерите

Никой не може да каже кога са били направени първите рисунки в историята на човечеството. Едно е сигурно обаче – човекът е имал потребност от изкуство още от най-древни времена.

Дълбоко в пещерите на Южна Франция и Северна Испания са намерени най-старите и великолепни картини (пиктограми) и релефи (петроглифи) в човешката история.

Много образци на праисторическото изкуство и до ден днешен са откривани в различни части на света – от горещите пустини на Африка до влажните джунгли на Индонезия.

Преди 1800 г. се е считало, че нашите предци, живели преди хилядолетия, са били същества, подобни на животни, обитавали са пещери и са били неграмотни. Тези теории за праисторическите хора са се оказали напълно погрешни след по-задълбоченото изследване на изкуството от ледниковия период.

Много от майсторските стенописи, открити във Франция и Испания, доказват, че тези древни художници са били много интелигентни, изобретателни и са притежавали завидно въображение и творчески способности.

Изображенията са разказвали истории много преди езиците да се превърнат в средство за комуникация между хората. Днес само можем да гадаем каква е била целта на всички тези картини, рисувани в продължение на цели хилядолетия в дълбоките недра на пещерите по целия свят.

Някои казват, че изобразените фигури на хора и животни са имали магическо значение, други предполагат, че от най-древни времена човекът е имал необходимост да документира своето ежедневие.

Никога няма да разберем точната причина. Но можем да се насладим на невероятните постижения на нашите предци.

Едно е сигурно – праисторическият човек е имал нужда от изкуство. Той е разказвал истории, оставял е своите отпечатъци. Бил е там – в пещерите, заедно с творческия си порив. Рисувал е с всичко, което му е било под ръка, правел го е навсякъде с невероятен размах и в огромен мащаб. Така той е отбелязал своето присъствие.

Най-древната следа

Най-древната следа, която праисторическият човек ни е оставил, са тези червени линии върху парче камък. Находката е наречена от изследователите „древен хаштаг” с леко намигване към модерната епоха и този символ – #. Намерена върху камък в южноафриканска пещера, рисунката е на 75 000 години и се предполага, че е най-ранната известна рисунка, оставена от хората. В пещерата Бломбос, близо до Кейптаун, са открити още няколко артефакта, включително гравирани с охра абстрактни шарки и мъниста.

Изкуство в пещерите
Изкуство в пещерите
Изкуство в пещерите

Голямото откритие

До откриването на пещерната живопис в Испания през ХIХ–ХХ в. учените приемат, че пещерните хора не са били достатъчно интелигентни, за да направят подробни произведения на изкуството. Откриването на пещерната живопис променя напълно представите за нашите предци. Това изображение на бизон е една от най-добре запазените пещерни рисунки в света.

Изненадващи прийоми

Тези изображения може би ще ви напомнят за творческите опити на малчуганите в детската градина. Разликата е, че отпечатъците от човешки длани са открити за първи път върху стените на пещера в Аржентина и са нарисувани преди повече от 13 000 години. Впоследствие такива отпечатъци са откривани в пещерите по целия свят и показват, че те са били повсеместно занимание на праисторическите хора.

Изкуство в пещерите
Знаете ли, че...
Изследванията показват, че повечето от отпечатъците на ръце в присторическото изкуство са направени от жени.
Още интересни факти за отпечатъците в пещерите
Изкуство в пещерите

„Сикстинската капела“ на праисторическото изкуство

Пещерният комплекс Ласко във Франция е получил прозвището „праисторическа Сикстинска капела“. В него са открити някои от най-впечатляващите пещерни рисунки в света на възраст от около 17 000 години.

Детско творчество

Голяма част от праисторическите изображения, намерени в пещерата Руфиняк във Франция, са създадени от деца. Британски учени са разработили уникална методика, която позволява да се определи не само възрастта, но и пола на децата, оставили ни едни от най-интригуващите произведения на първобитното изкуство. Децата са прокарвали пръсти по меките повърхности на стените в пещерата. Счита се, че преобладаващата част от изображенията са дело на петгодишно момиче, но са творили и други деца на възраст между 3 и 5 години.

Изкуство в пещерите

Пещерата е била открита още през XVI век, но едва от средата на XX век е обект на по-мащабни научни изследвания. Самият факт, че авторите на рисунките са деца, променя коренно представата на учените за организацията на древното човешко общество от времето на палеолита.

Пещерата Руфиняк е известна като „Пещерата на стотиците мамути”. В нея има над 250 скални рисунки, a 158 от тях са на мамути. Това е необичайно, защото изображенията на мамути са доста редки в праисторическото изкуство, а бизоните и конете са много по-често срещани. Всъщност пещерата Руфиняк съдържа една трета от всички праисторически изображения на мамути в Западна Европа. Това е още по-интригуващо като се има предвид, че в югозападна Франция много рядко се срещат кости на мамути.

Изкуство в пещерите