Последвай ни във

Изкуство в пещерите

Изкуство в пещерите

Никой не може да каже кога са били направени първите рисунки в историята на човечеството. Едно е сигурно обаче – човекът е имал потребност от изкуство още от най-древни времена.

Много образци на праисторическото пещерно и скално изкуство и до ден днешен се откриват в различни части на света, но дълбоко в пещерите на Южна Франция и Северна Испания са намерени най-старите и великолепни картини (пиктограми) и релефи (петроглифи).

Преди 1800 г. Хората са смятали, че нашите предци, живели преди хилядолетия, са били неграмотни, подобни на животни същества, които са живеели в пещери. Тези теории за праисторическите хора са се оказали напълно погрешни след по-задълбоченото изследване на изкуството от ледниковия период. Много от майсторските картини, открити във Франция и Испания, доказват, че тези древни художници са били много интелигентни, изобретателни и са притежавали завидно въображение и творчески способности.

Изображенията са разказвали истории много преди езиците да се превърнат в средство за комуникация между хората. Днес само можем да гадаем каква е била целта на всички тези картини, които са били рисувани в продължение на цели хилядолетия в дълбоките недра на пещерите по целия свят.
Някои казват, че изобразените фигури на хора и животни са имали магическо значение, други предполагат, че от най-древни времена човекът е имал необходимост да документира своето ежедневие.

Никога няма да разберем точната причина, но можем да се насладим на невероятните постижения на нашите предци!

Едно е сигурно – праисторическият човек е имал нужда от изкуство. Той е разказвал истории, оставял е своите отпечатици. Бил е там – в пещерите, заедно със своя творчески порив. Рисувал е със всичко, което му е било под ръка, правил го е навсякъде с невероятен размах и в огромен мащаб. Така той е отбелязал своето присъствие.

Най-древната следа

Най-древната следа, която праисторическият човек ни е оставил са тези червени линии върху парче камък. Находката е наречена от изследователите „древен хаштаг” с леко намигване към модерната епоха и този символ #. Намерена върху камък в южноафриканска пещера, рисунката е на 75 000 години и се смята, че е най-ранната известна рисунка, оставена от хората. В пещерата Бломбос са открити още няколко артефакта, включително гравирани с охра абстрактни шарки и мъниста.

Изкуство в пещерите
Изкуство в пещерите
Изкуство в пещерите

Голямото откритие

До откриването на пещерната живопис в Испания през ХIХ – ХХ век учените считаха, че пещерните хора не са били достатъчно интелигентни, за да направят подробни произведения на изкуството. Откриването на пещерната живопис промени напълно представите за нашите предци. Това изображение на бизон е една от най-добре запазените пещерни рисунки в света.

Изненадващи прийоми

Тези изображения може би ще ви напомнят за творческите опити на малчуганите в детската градина, но разликата е, че отпечатъците от човешки длани са открити за първи път върху стените на пещера в Аржентина и са нарисувани преди повече от 13 000 години. В последствие такива отпечатъци са откривани в пещерите по цял свят и показват, че те са били повсеместно занимание на праисторическите хора.

Изкуство в пещерите
Знаете ли, че...
Изследванията показват, че повечето от отпечатъците на ръце в присторическото изкуство са направени от жени.
Още интересни факти за отпечатъците в пещерите
Изкуство в пещерите

„Сикстинската капела“ на праисторическото изкуство

Пещерите Ласко във Франция са получили прозвището „праисторическа Сикстинска капела“. В тях са открити някои от най-впечатляващите пещерни рисунки в света на възраст от около 17 000 години.

Детско творчество

Голяма част от праисторическите изображения, намерени в пещерата Руфиняк във Франция, са направени от деца. Британски учени са разработили уникална методика, която позволява да се определи не само възрастта, но и пола на децата, оставили ни едни от най-интригуващите произведения на първобитното изкуство. Децата са прокарвали пръсти по меките повърхности на стените в пещерата. Смята се, че преобладаващата част от изображенията са дело на петгодишно момиче, но са творили и други деца на възраст между 3 и 5 години.

Изкуство в пещерите

Пещерата е била открита още през 16-и век, но едва от средата на 20-ти век е обект на по-мащабни научни изследвания. Самият факт, че авторите на рисунките са деца, промени коренно представата на учените за организацията на древното човешко общество от времето палеолита.

Пещерата Руфиняк е известна като „Пещерата на стотиците мамути”. В нея има над 250 скални рисунки, a 158 от тях са на мамути. Това е необичайно, защото изображенията на мамути са доста редки в праисторическото изкуство, бизоните и конете са много по-често срещани. Всъщност пещерата Руфиняк съдържа една трета от всички праисторически изображения на мамути в Западна Европа! Това е още по-интригуващо, като се има предвид, че в югозападна Франция много рядко се срещат кости на мамути.

Изкуство в пещерите