Последвай ни във
Търсене

Образът на Вилендорфската Венера

Образът на Вилендорфската Венера

Образът на жената в първобитното изкуство

Вилендорфската Венера – тази статуетка е на възраст от около 30 000 години и продължава да пленява любителите на изкуството по целия свят до ден днешен.
Произведението се е превърнало в символ не само на първобитното творчество, но и на самата ни представа за изкуството като цяло.

Образът на Вилендорфската Венера

Безброй творци са намирали вдъхновение в образа на римската богиня Венера. Първоначално тя е известна като богиня на пролетта, а по-късно – на красотата и любовта.
Родена от морската пяна, римската богиня Венера е била съпруга на бог Вулкан и майка на Купидон. Аналог на Венера в древногръцката митология е богинята Афродита.

Венера от Милос от 2 век пр.н.е. е може би най-известната скулптура на богинята, но тя не е най-старата. Венера от Вилендорф предшества самия мит за Венера с повече от 20 000 години.

Открита в началото на 20-и век, малката статуетка е получила името Венера въз основа на убеждението на изследователите, че е олицетворение на плодородието. Въпреки че тази хипотеза се е наложила през годините като достоверна, все още историци, археолози и други експерти в областта не са напълно сигурни и единодушни за нейното предназначение, както и за произхода й. Това прави скулптурата една от най-загадъчните в света!

Образът на Вилендорфската Венера

Вилендорфската Венера е открита през 1908 г. от австрийския археолог Йозеф Сомбати на палеолитното находище край село Вилендорф в Австрия. Статуетката е издълбана от варовик и изобразява женска гола фигура.
Интересно е, че този материал липсва в района, където е открита скулптурата. Вероятно варовикът е бил добит от масив близо до чешкия град Бърно, разположен на почти 140 км от село Вилендорф.

Образът на Вилендорфската Венера

Първоначално археолозите датират скулптурата на около 10 000 г. пр.н.е. По-нататъшните проучвания обаче водят до установяване на все по-ранен произход. През 70-те години се стига до заключението, че статуетката е на около 20 000 години. След анализ от 1990 г. на скалните слоеве, в които е намерено парчето варовик, датата е променена на периода между 25 000 и 30 000 г. пр.н.е. – хипотеза, която остава най-разпространена и днес.

Фигурката на Венера е оцветена с червена охра – любимият червен цвят на първобитния художник. Главата е без лице, но е украсена с повтарящ се мотив, наподобяващ сплетена коса или шапка. Още по-завладяващ е начинът, по който скулпторът е оформил тялото ѝ – чрез преувеличаване на пропорциите и подчертаване на типично женските анатомични особености, свързани с плодовитостта.

Образът на Вилендорфската Венера

Днес статуетката се съхранява в Природоисторическия музей във Виена.

Някои хипотези

• Някои изследователи смятат, че Вилендорфската Венера е изобразена с по-закръглени форми, защото през ледниковия период човекът е оцелял благодарение на подкожните си мазнини, които са го пазели от измръзване.
• Според една широко разпространена хипотеза фигурата има култов характер. Тя е била символ на „Богинята майка“ – дълбоко почитана от първобитния човек.
• Според други учени образът на първобитната Венера има най-вече естетически измерения. Тя показва каква е била представата за женската красота в най-древни времена.
• Фигурата е била талисман за подпомагане на плодовитостта на жените или за предпазване от зли духове.
• Според някои учени първобитните Венери са кукли или играчки, изработвани с образователна цел или за забавление.
• Според много съвременни изследвания Вилендорфската Венера е всъщност фигурка, изобразяваща обикновената жена в първобитното общество.

Днес в Европа и Азия са открити общо около 144 фигурки, наподобяващи Венера от Вилендорф. С размерите си от 4 до 25 см височина, те запазват своите задължителни сходства през хилядолетията, което показва, че нуждата от изработването на такива статуетки е била повсеместна и сходна по целия свят. Всички те са наречени „палеолитни Венери“.

Образът на Вилендорфската Венера
Подобни публикации
1 коментар

[…] пещерна рисунка в света, каква е историята на Вилендорфската Венера и още много любопитни […]

Коментарите са затворени.