Последвай ни във

Направи колаж

Направи колаж

Да направиш колаж е забавно интересно

По време на Ледниковия период, хората водели номадски начин на живот, прехранвали се с лов и събирачество. Те живеели в пещери или под скални навеси.

През така наречената Ориняшка епоха (40 000-25 000 г. пр.н.е.) художниците рисуват предимно хищници – лъвове, вълци и мечки. Към края на този период обаче, на преден план излизат животните, които човекът ловува за храна и кожи – мамути, коне, диви свине, елени, бизони и зубри.

Според някои учени изобразяването на дивеч по стените на пещерите има магическо значение. Ритуалът трябва да донесе късмет на ловците и ловът да бъде успешен.

Тази теза не се потвърждава на практика, тъй като рядко намерените кости в пещерите са от животните, които са били изобразавани. Например за живеещите в пещерата Алтамира, основният източник на прехрана са били елените, а ня бизоните, които са изрисувани по таваните и стените. Обитателите на пещерата Ласко пък се изхранвали със северни елени, а най-често са изобразявали коне.

Днес най-общоприета е тезата, че рисунките в пещерите имат ритуален характер и са част от духовните и шамански практики на хората, обитаващи пещерите.

Колаж

Изрежи, композирай и залепи вълнуваща ловна сцена, вдъхновена от праисторията!

Изтегли приложените шаблони. Принтирай ги върху цветна хартия или върху бяла хартия и след това ги оцвети. Изрежи изображенията и ги залепи върху амбалажна хартия или картон. Композирай сърните и ловците, след това ги залепи върхи листа. Дорисувай, за да допълниш сцената и я направи още по цветна и вълнуваща.

Направи колаж
Подобни публикации