Последвай ни във
Търсене

Направи колаж

Направи колаж

Да направиш колаж е забавно интересно

По време на ледниковия период хората са водели номадски начин на живот. Прехранвали са се с лов и събирачество и са живеели в пещери или под скални навеси.

През т. нар. Ориняшка епоха (40 000–25 000 г. пр.н.е.) художниците са рисували предимно хищници – лъвове, вълци и мечки. Към края на този период обаче от първостепенно значение са животните, които човекът ловува, за да се сдобие с храна и кожи – мамути, коне, диви свине, елени, бизони и зубри.

Според някои учени изобразяването на дивеч по стените на пещерите е имало магическо значение. Ритуалът по изрисуването на скалите е трябвало да донесе късмет на ловците и ловът им да бъде успешен.

Тази теза не се потвърждава на практика, тъй като намерените кости в пещерите рядко са били от животните, изобразявани в тях. За живеещите например в пещерата Алтамира основният източник на прехрана са били елените, а не бизоните, изрисувани по таваните и стените. Обитателите на пещерата Ласко пък са се изхранвали със северни елени, а най-често са изобразявали коне.

Днес най-общоприета е тезата, че рисунките имат ритуален характер и са част от духовните и шамански практики на хората, обитаващи пещерите.

Колаж

Изрежи, композирай и залепи вълнуваща ловна сцена, вдъхновена от праисторията!

Използвай приложените шаблони. Изрежи изображенията и ги залепи върху амбалажна хартия или картон. Композирай сърните и ловците, след това ги залепи върху листа. Дорисувай, за да допълниш сцената и я направѝ още по-цветна и вълнуваща.

Направи колаж
Подобни публикации