Последвай ни във

Какво е петроглиф?

Какво е петроглиф?

Праисторическите художници са използвали интересна и сложна техника за пресъздаването на изображенията в пещерите. Те не само са рисували с бои, пресъздавайки с учудващо богати нюанси заобикалящата ги действителност, но са прилагали и някои техники на гравиране, за да създадат по голяма изразителност и дълбочина на изображенията. Много изображения са създадена чрез смесена техника – съчетание на рисуване и гравиране. Пример в това отношение са образите на бизоните в пещерата Алтамира. Наред с богато изрисуваните им тела, можем да обърнем внимание на рогата на бизоните – те не са изрисувани, а са дълбоко издълбани в скалата. Тази техника се нарича  петроглиф. Така се наричат са изсечени изображения в камък или скала.

Какво е петроглиф?

Какво е петроглиф

Някои изображения са били направени изцяло в техниката петроглиф и са били издълбани в скалата. Пример в това отношение е гравираният елен от пещерата Les Combarelles във Франция.

Какво е петроглиф?

В продължение на много години се смяташе, че тази пещера не съдържа праисторически произведения на изкуството. Стените са били покрити с дълбоки вертикални драскотини, направени от пещерни мечки и планински лъвове, които са използвали повърхността на скалите, за да острят ноктите си.

Изведнъж било направено голямо откритие! Когато изследователите задържали лампа близо до стената, забелязали дълбоко издълбани канали, които били не само вертикални (издълбани от животински нокти), но и хоризонтални. Праисторическият художник е използвал остро парче твърд кремъчен камък върху по-мекия варовик на пещерната стена и е създавал тези линии, очертавайки различни форми. Хиляди от тези линии са били детайлно проучени и се оказва, че пещерата съдържа над 200 животински гравюри (петроглифи), открояващи се сред криволичещите драскотини.

Творческа задача

Създайте свой собствен петрофлиф! Смесете съставките и замесете тесто, което със своите сиво-кафяви нюанси перфектно имитира структурата на скална повърхност.

Необходими материали:

2 чаши брашно 1 чаша сол 2 чаши използвано смляно кафе 1/4 чаша студено кафе

Сместа се замесва върху набрашнена повърхност, докато се получи гладко тесто.

Замесеното тесто се разточва на лист с дебелина от около 1 сантиметър.

Какво е петроглиф?

Върху повърхността се остър инструмент се издълбава изображението. Можете да използвате приложения шаблон.

Направете малка дупка отгоре, ако желаете да закачите на стената своето произведение. Щом листа изсъхне, той се втвърдява и вашият петоглиф е готов!

Подобни публикации