Последвай ни във
Търсене

Какво е петроглиф?

Какво е петроглиф?

Изображенията в праисторическото изкуство са били очертавани върху скалите чрез специална техника

 

Праисторическите художници са използвали интересна и сложна техника за пресъздаването на изображенията в пещерите. Те не само са рисували с бои, създавайки с учудващо богати нюанси заобикалящата ги действителност, но са прилагали и някои техники на гравиране, за да създадат по голяма изразителност и дълбочина на изображенията.

Много изображения са създадени чрез смесена техника – съчетаване на рисуване и гравиране.

Пример в това отношение са образите на бизоните в пещерата Алтамира. Наред с богато изрисуваните им тела правят впечатление и рогата на бизоните – те не са рисувани, а са дълбоко издълбани в скалата. Тази техника се нарича „петроглиф“. Така се наричат и изсечените изображения в камък или скала.

Какво е петроглиф?

Какво е петроглиф

Някои изображения са били направени изцяло посредством техниката „петроглиф“ и са били издълбани в скалата. Пример в това отношение е гравираният елен от пещерата Les Combarelles във Франция.

Какво е петроглиф?

В продължение на много години се е приемало, че тази пещера не съдържа праисторически произведения на изкуството.

Учените считали, че стените й са покрити само с дълбоки вертикални драскотини, направени от пещерни мечки и планински лъвове. Праисторическите животни използвали повърхността на скалите, за да острят ноктите си.

Внезапно било направено голямо откритие!

Когато изследователите задържали лампите си близо до стените на пещерата за по-дълго време, забелязали дълбоко издълбани канали, които били не само вертикални (издълбани от животински нокти), но и хоризонтални.

Това означава само едно: праисторическият художник е използвал остро парче твърд кремъчен камък върху по-мекия варовик на пещерната стена и е създавал тези линии, очертавайки различни форми.

Хиляди от тези линии са били детайлно проучени и се оказва, че пещерата съдържа над 200 животински гравюри (петроглифи), ясно открояващи се сред криволичещите драскотини.

Творческа задача

Създайте свой собствен петроглиф! Смесете съставките и замесете тесто, което със своите сиво-кафяви нюанси перфектно имитира структурата на скална повърхност.

Съставки:

– 2 чаши брашно; – 1 чаша сол; – 2 чаши използвано мляно кафе; – 1/4 чаша студено кафе.

Сместа се замесва върху набрашнена повърхност, докато се получи гладко тесто.

Замесеното тесто се разточва на лист с дебелина от около 1 сантиметър.

Какво е петроглиф?

С помощта на остър инструмент от него се издълбава изображението. Можете да използвате приложения шаблон.

Направете малка дупка отгоре, ако желаете да закачите на стената своето произведение. Щом листа изсъхне, той се втвърдява и вашият петроглиф е готов.

Подобни публикации