Последвай ни във

Коя е най-старата пещерна рисунка в света?

Коя е най-старата пещерна рисунка в света?

Коя е най-старата пещерна рисунка в света?

През месец януари тази година бе открита най-древната пещерна рисунка в света.

Вълнуващото откритие показа, че тя е на около 45 хиляди години и изобразява глиган.

Рисунката е в реални размери – тя е точно толкова голяма, колкото е голям един едър глиган. Дължината на тялото му е 187 сантиметра, а височината – 110 сантиметра.

Нарисувана е с любимия пигмент на праисторическия човек – охра в тъмно червен цвят.

Глиганът е изобразен с щръкнала четина  и бивни. Контури от две човешки длани се забелязват около задната част на животното. Рисунката е част от цяла композиция, която включва още три животни – отново диви прасета. За съжаление, техните изображения не са запазени в своята цялост.

Впечатляващо е умението на праисторическия художник да възпроизведе образа на животното така реалистично. Грубата, набраздена козина, полуотворената зурла и пропорциите на животното са предадени изключително достоверно. Изображението е и доста детайлно – то представя не просто схематизирана рисунка на диво прасе, а изключително детайлно изображение.

Любопитен факт е, че са изобразени и анатомични особености на конкретен вид глиган, който вирее именно на островите в Индонезия.  Брадавичното прасе Celebes (Sus celebensis), наричано още Сулавеси брадавишко прасе или прасе Сулавеси е вид,който живее именно на остров Сулавеси. За този вид глиган са характерни израстъците на муцуната пред очите и гребена на главата. Глигана в рисунката е изобразен точно с такива лицеви брадавици, представени с помощта на характерната за присторическото изкуство – усукана перспектива.

Пещерата Леанг Тедонгнге на остров Сулавеси, в която е открита древната рисунка е изключиелно трудно достъпна. Тя е сгушена между високи скали и за да стигне човек до нея трябва да върви часове наред пеш през гъстата растителност на джунглата.  Освен това до мястото може да се стигне само през сухия сезон, тъй като районът остава наводнен по време на дъждовния период, когато месеци наред вали проливен дъжд. Тази недостъпност на района е и една от причините рисунката да бъде запазена така добре цели 45 хиляди години.

Открието за пореден път доказа, че от най-древни времена човекът е бил надарен с умението да предава достоверно и детайлно заобикалящата го действителност, служейки си умело с прийомите на изобразителното изкуство.

Най-важното

Пещерните рисунки, открити в седем пещери на остров Сулавеси в Индонезия, предхождат най-старото познато скално изкуство в Европа, за което отдавна се смята, че е родното място на изкуството.

Коя е най-старата пещерна рисунка в света?
Коя е най-старата пещерна рисунка в света?

Използвайки високо прецизен метод за определяне на възрастта на изображенията, екип от австралийски и индонезийски изследователи стигна до заключението, че индонезийското скално изкуство е на поне 40 000 години.

Красивият остров Сулавеси в Индонезия, приютил най-старото изкуство в света.

Коя е най-старата пещерна рисунка в света?
Коя е най-старата пещерна рисунка в света?

Изображенията показват рядък вид диво прасе, което обитава само индонезийските острови.

Подобни публикации
1 коментар

[…] съчетани с нарастваща суша, застрашават опазването на пещерното изкуство на остров Сулавеси, твърдят изследователи, ръководени от археолога […]

Коментарите са затворени.