Последвай ни във
Търсене

Коя е най-старата пещерна рисунка в света?

Коя е най-старата пещерна рисунка в света?

Коя е най-старата пещерна рисунка в света?

През месец януари 2021 г. е открита най-древната пещерна рисунка в света. Тя изобразява глиган и се предполага, че е на около 45 хиляди години.

Рисунката е в реални размери и е точно толкова, колкото е един глиган – 136/54 см.  Нарисувана е с любимия пигмент на праисторическия човек – охра в тъмночервен цвят.

Глиганът е изобразен с щръкнала четина и дълги бивни. Нададната част на гърба на животното се забелязват контури от две човешки длани.

Рисунката е част от цяла композиция, която включва и части от още три животни – отново диви прасета. За съжаление, техните изображения не са запазени в своята цялост.

Впечатляващо е умението на праисторическия художник да възпроизведе образа на животното толкова реалистично. Грубата, набраздена козина, полуотворената зурла и пропорциите на животното са предадени изключително достоверно. Изображението е доста детайлно. Това е не просто схематизирана рисунка на диво прасе. Анатомичните му особености са обрисувани подробно.

Любопитен факт е, че са изобразени характерните черти на конкретен вид глиган, който се среща на островите в Индонезия. Брадавичното прасе Celebes (Sus celebensis), наричано още „Сулавеси“ брадавичесто прасе или прасе „Сулавеси“, е вид, който живее именно на остров Сулавеси.

За този вид глиган е характерно наличието на кожни образования (брадавици) под очите и „гребен“ от козина на врата и по гърба. Глиганът на рисунката е изобразен точно с такива брадавици, представени с помощта на характерната за праисторическото изкуство – усукана перспектива.

Пещерата Леан Тедонгнге (Leang Tedongnge) на остров Сулавеси, в която е открита древната рисунка, е много трудно достъпна. Тя е сгушена между високи скали и за да стигне човек до нея, трябва да върви цели часове пеш през гъстата растителност на джунглата.

Освен това мястото е достъпно само през сухия сезон, тъй като районът остава наводнен по време на дъждовния период, когато месеци наред вали проливен дъжд. Тази недостъпност на местността е и една от причините рисунката да бъде запазена така добре цели 45 хиляди години.

Откритието за пореден път доказва, че от най-древни времена човекът е притежавал умението да предава достоверно и детайлно заобикалящата го действителност, служейки си умело с прийомите на изобразителното изкуство.

Най-важното

Пещерните рисунки, открити в седем пещери на остров Сулавеси в Индонезия, предхождат най-старото познато скално изкуство в Европа – още едно потвърждение, че тя не е единствената родина на пещерното скално изкуство.

Коя е най-старата пещерна рисунка в света?
Коя е най-старата пещерна рисунка в света?

Използвайки високо прецизен метод за определяне на възрастта на изображенията, екип от австралийски и индонезийски изследователи достига до заключението, че индонезийското скално изкуство е на поне 40 000 години.

Красивият остров Сулавеси в Индонезия, приютил най-старото изкуство в света.

Коя е най-старата пещерна рисунка в света?
Коя е най-старата пещерна рисунка в света?

Изображенията показват рядък вид диво прасе, което обитава само индонезийските острови.

Подобни публикации